Har bakat bröd idag, så det + hummos + veg.marg + kiwis + äpple blir kvällsmålet. Kanske inte helt ultimat, men åh vad gott.
Två olika sorter blev det, båda recepten kommer från Risenta.
Lättbakad linfrölimpa, 1 st (det är nästan lättare att göra dubbel sats)
½ pkt (à 50 g) jäst
2 ½ dl vatten
1 msk rårörsocker (vanliga går ok)
1 msk olja
1 tsk salt
2 dl linfrö
½ dl sultanrussin (öh, vad är det ?!? - vanliga går ok)
4 - 5 dl vetemjöl (jag bytte ut lite mot fullkornsvetemjöl)
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt rårörsocker, olja, salt, linfrö, russin och vetemjöl.
Arbeta till en ganska lös men smidig deg, gärna i matberedningsmaskin. Häll degen i en lättsmord avlång bakform, ca 1 1/2 l. Låt jäsa övertäckt, ca 45 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i 250°C, ca 10 min. Sänk värmen till 175°C och grädda ytterligare ca 20 min. Låt brödet stå kvar i formen ca 5 min innan det stjälps upp och får kallna på galler under bakduk
Bovetebullar, ca 25 st
5 dl helt bovete
1,5 dl russin
1,5 dl linfrö, helt
7 dl hett vatten 70-80°
1,5 dl ljummet vatten 37°
50 g jäst
10-12 dl vetemjöl
2 msk kummin (hade ingen hemma, tog kardemumma istället)
1 tsk salt
2 msk sesamfrö, skalat
Skölj bovete och russin, tillsätt linfrö, häll det heta vattnet över. Låt svälla ca 5 timmar. Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Arbeta in jäst, mjöl och kryddor till en lagom fast deg. Forma avlånga bullar. Låt dem jäsa övertäckta på plåt 30 minuter. Pensla med filmjölk (havremjölk). Strö över sesamfrö och grädda i 225 ° ca 10 minuter
söndag 20 maj 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar