fredag 18 maj 2007

Lunch

Åt lunch på jobbet, en bit hemmalagad paj:

Broccolipaj med örtagårdssås, 4 portioner

Pajskal:
2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
100 g vegetabiliskt margarin
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1/2 lök, gärna rödlök
7 dl broccoli
1/2 röd paprika
1/2 squash

Örtagårdsås:
3 msk vegetabiliskt margarin
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl sojamjölk
1 tsk dragon
1 tsk körvel
2 msk gräslök
1/2 vegetabilisk buljongtärning
vitpeppar
1 1/2 dl sojagrädde
2 1/2 msk hackad färsk persilja
eventuellt salt

sesamfrön

Pajskal: Blanda mjöl och salt i en skål. Gnid in margarinet med fingertopparna till en smulig massa. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp 30-60 minuter. Kavla eller tryck sedan ut den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter.

Blir det deg över kan du kavla ut den och dekorera med. Vill du ha ett galler över degen, gör 1 1/2 sats, kavla ut resterna till avlånga remsor som läggs på den fyllda pajen i gallermönster. Gratinera färdig med gallret på.

Fyllning: Skiva löken, dela broccolin i småbuketter, strimla paprikan och squashen. Fräs alltihop mjukt i olja och salta.

Sås: Smält margarinet i en kastrull. Häll ner mjölet och rör om med en handvisp. Häll i sojamjölken och vispa om. Tillsätt buljong och örtkryddor. Låt koka upp på svag värme. Tillsätt sedan vitpeppar och sojagrädde och låt sjuda på svag värme. Häll i persiljan. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer av örtkryddorna.

Fyll pajen med grönsakerna och såsen och gratinera i 20-30 minuter. Strö över sesamfrön när det är cirka tio minuter kvar. Servera med en festlig sallad.


Receptet har jag hittat i Stockholms Fria, men egentligen så är det Linda Andersson som har den superbraiga sidan vegania. Där kan man finna hur många recept som helts. Själv använder jag mest hennes kokbok, den har verkligen underlättat åtaliga stunder.

Detta var dock inte det bästa av hennes recept, pajskalet var svårhanterligt och pajen blev rinnig och grönsakerna överkokta. Men ok, kanske lite berodde på kocken och inte på receptet

Inga kommentarer: